Rastuće cijene: Njemačka je na vrhuncu svih vremena

Poznato je da je tržište nekretnina izuzetno osjetljivo na ekonomske i socijalne promjene u državi. Zapravo, tijekom prošle godine, kao dokaz toga, u većini europskih metropola cijene nekretnina su se srušile. Razlog je jednostavan. Nedostatak mogućnosti potencijalnih investitora da pogledaju ili zaključe kupnju nekretnine doveo je do toga da sami vlasnici smanje prodajne cijene takvih nekretnina koje se kupuju.

Pokušaj koji bismo mogli definirati kao očajan, s ciljem održavanja nacionalne ekonomije. U današnjoj ćemo kolumni analizirati vrlo određenu pojavu koja je utjecala na nekoliko europskih nacija u postpandemijskom razdoblju. Ona koja se odnosi na rast cijena nekretnina. Današnji glavni junak je Njemačka, država u kojoj su cijene kuća već u prvom tromjesečju porasle za gotovo 10% na godišnjoj razini. Veliki porast, što potvrđuje trend rasta, koji je konstantan barem desetljeće. Sada da vidimo možemo li u ovoj zemlji stvoriti balon nekretnina, kako se mnogi plaše.

Stoga ćemo u današnjoj kolumni pokušati detaljno analizirati kakva je trenutačna situacija i kako bi se mogla razvijati tijekom sljedećih mjeseci. Dakle, ako ste spremni i zaintrigirani temom ... možemo početi!

U drugom povijesnom trenutku takav značajan porast ne bi izazvao isti odjek koji je zabilježen u ovom razdoblju. Danas zabilježeni najveći je ekonomski oporavak u posljednjih 10 godina. Ali zašto se Njemačka nije zaustavila ni tijekom pandemije koja je sve međunarodne ekonomije bacila na koljena?

Postoje različiti razlozi koji opravdavaju ovaj rezultat. Prije svega sjećamo se kako Njemačka, prva europska ekonomija, ima vrlo niske kamatne stope. Također se sjećamo ekspanzivne monetarne politike Europske središnje banke i, na kraju, ali ne najmanje važno, izvrsne ekonomske situacije u zemlji. Ako je ovo već bilo plodno tlo za osiguravanje stalnog rasta cijena nekretnina u zemlji, također treba razmotriti daljnje dodatne uvjete. Tijekom vanredne situacije s pandemijom, njemačka je građevinska industrija pretrpjela ozbiljne reakcije. Uzrok ? Uglavnom nedostatak sirovina kao što su čelik, drvo i materijali za toplinsku izolaciju (temeljni za ovaj sektor).

Razlog zašto je rast cijena već postojećih kuća bio više fiziološki. Ali to nije sve. Također se mora uzeti u obzir da je vlada usvojila razne manevre kako bi se izbjegla ekonomska kriza. Primjerice, zakon o zamrzavanju najamnina u glavnom gradu Berlinu, o čemu smo govorili u jednoj od naših prethodnih kolumni.

Prilično kritična situacija koja je daljnje povećanje tržišnih cijena vidjela kao jedino rješenje. München i Frankfurt na vidiku su industrijskih stručnjaka jer su jedina dva grada s najvećim rizikom od nastanka balona na svijetu. No, prema njemačkoj banci za javnu obnovu KFW, nema razloga za uznemirenost.

Ne znamo kako će se razvijati ova situacija. Zbog toga ne možemo dati određene prognoze. Ali, ako želite znati više o ovoj i mnogim drugim temama vezanim za tržište nekretnina (i ne samo), ovdje jednostavno morate biti u toku! Uvijek i samo na Realigru!

Traži u Realigru

 

  Račun Realigro

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  2005-2022 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
  Neikos Digital Agency
  1. Postavke

   Za bolje korištenje Realigro web stranica, postaviti postavke za jezik, valuta, kvadrata ili sq ft .

   Postavite sada Ne prikazuj ponovo
  BB