Nekretnine u krizi: što se događa u Belgiji

Cijene kuća rastu, ali gospodarstvo opada. Ne, nažalost to nije reklamni slogan, ali to je surova stvarnost koju trenutno doživljava Belgija. Strahuje se da je ova država u punom balonu nekretnina. Idemo korak natrag.

 Tijekom posljednjeg tromjesečja prošle godine, opći indeks cijena nekretnina u Belgiji dramatično se povećao za 3%, nakon daljnjih prethodnih povećanja koja su bila oko 2,5 postotnih bodova. Trenutno su cijene stambenih objekata uvećane za 4%, unatoč smanjenju težine inflacije).

Unatoč svemu, tržište nekretnina ostaje živo u Belgiji. Čini se da broj transakcija nekretninama zapravo nije ni najmanje pogođen ovom okolnošću. Zapravo, zabilježen je godišnji porast od 3,7%, a broj stambenih dozvola dosegao je 35% (oko 48.000 zahtjeva za stambenu izgradnju).
Nakon što je belgijsko gospodarstvo izašlo iz razdoblja recesije, koje je, kako se činilo, završilo, tržište nekretnina u Bruxellesu bilo je prisiljeno oživjeti cijene, ali ne mnogo, jer je sama nacionalna ekonomija, čini se, jamčila znakove brzog oporavka.

Ali to nije bio slučaj. Treba imati na umu da je Belgija podijeljena na četiri regije, administrativno neovisne, zbog čega, unatoč malim dimenzijama koje karakteriziraju ovu državu, nije lako upravljati na homogen način linijama koordinacije na ovom području.
Konkretno, u regiji Bruxellesa, cijene su se povećale za 4% na godišnjoj razini;
u flamanskom Flandriji od 5.08%;
u Valoniji od 3%.

Mnogi kažu da su neka područja trenutno precijenjena, ali znamo da će ova faza (nadamo se) biti samo privremena i pripremna za solidniji i snažniji povratak ove nacije na ekonomskoj razini.
S druge strane, čini se da se aktivnost stambenih zgrada ne zaustavlja.

Detaljno, utvrđeno je da je u flamanskoj regiji došlo do procvata boravišnih dozvola za 50% više nego u prethodnoj godini, u glavnom gradu od 20%, te u Valonskoj regiji od 10%. Povećava se i potražnja za stambenim smještajem, koji se preferira od ugovora o zakupu, budući da su kuće više modernizirane i pametnije nego prethodnih godina (valjani razlog za ulaganje!).
Pozitivan element je vrlo niska stopa hipoteka, koja potiče potencijalne investitore da ne napuste belgijsko tržište nekretnina.

Što reći, nada se da bi ovaj mjehurić, unatoč tome što nije stvorio posebne probleme na tržištu nekretnina, još uvijek mogao izbiti i ugasiti negativne učinke koje donosi, kako bi omogućio ovoj naciji da se vrati na stazu i ističe, kao što je nekad bila, u prošlosti. međunarodna ekonomija.

Traži u Realigru

 

  Račun Realigro

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
  2005-2020 REALIGRO REAL ESTATE LTD. All Rights Reserved - VAT Nr: 893969932
  Neikos Digital Agency
  1. Postavke

   Za bolje korištenje Realigro web stranica, postaviti postavke za jezik, valuta, kvadrata ili sq ft .

   Postavite sada Ne prikazuj ponovo
  BB